Tříbarevný koláč

Tenhle koláč jsem ochutnala v naší místní cukrárně a tak moc mi chutnal, že jsem si řekla, že ho prostě musím upéct. Jenže... jak už to v cukrárnách bývá, používají cukr a máslo. Takže jsem zapojila fantazii a tady je výsledek.
Koláč se, jak už název napovídá, skládá ze tří vrstev:
Tmavá vrstva
- 150g hladká špaldové mouky
- 30g slunečnicového oleje
- 30g čekankového sirupu (nebo jiného sladidla)
- 2-3 lžíce vody
- 1 vejce
- 20g kakaa
- půl prášku do pečiva
- Všechny suroviny smícháme v tuhé těsto, které vyválíme a přeneseme do formy s pečícím papírem.
Bílá vrstva
- 400g tvarohu
- vejce
- 20g čekankového sirupu (nebo jiné sladidlo)
- Smícháme a nalijeme na první vrstvu
Žlutá vrstva
- 3 vejce
- 70g hladké špaldové mouky
- 50g čekankového sirupu (nebo jiného sladidla)
- 20g slunečnicového oleje
- Oddělíme bílky od žloutků. Bílky smícháme se sladidlem, promísíme a vyšleháme do tujhé bílé pěny. Šlehač ztlumíme na minimum a postupně přidáváme jeden žloutek po druhém a pomalu zašleháme. Hmota pěkně zežloutne, přidáme olej a ještě chvíli šleháme. Nakonec přidáme mouku, kterou mícháme již ručně a opatrně, aby pěna neklesla. Nalijeme na tvaruh a uhladíme.
- Koláč pečeme na 180°C 15 minut a pak ještě dalších 30-40 minut na 150°C.