Tříbarevný koláč

 

 

Tenhle koláč jsem ochutnala v naší místní cukrárně a tak moc mi chutnal, že jsem si řekla, že ho prostě musím upéct. Jenže... jak už to v cukrárnách bývá, používají cukr a máslo. Takže jsem zapojila fantazii a tady je výsledek.

Koláč se, jak už název napovídá, skládá ze tří vrstev:
 
Tmavá vrstva
  • 150g hladká špaldové mouky
  • 30g slunečnicového oleje
  • 30g čekankového sirupu (nebo jiného sladidla)
  • 2-3 lžíce vody
  • 1 vejce
  • 20g kakaa
  • půl prášku do pečiva
- Všechny suroviny smícháme v tuhé těsto, které vyválíme a přeneseme do formy s pečícím papírem.
 
Bílá vrstva
  • 400g tvarohu
  • vejce
  • 20g čekankového sirupu (nebo jiné sladidlo)
-  Smícháme a nalijeme na první vrstvu
 
Žlutá vrstva
  • 3 vejce
  • 70g hladké špaldové mouky
  • 50g čekankového sirupu (nebo jiného sladidla)
  • 20g slunečnicového oleje
- Oddělíme bílky od žloutků. Bílky smícháme se sladidlem, promísíme a vyšleháme do tujhé bílé pěny. Šlehač ztlumíme na minimum a postupně přidáváme jeden žloutek po druhém a pomalu zašleháme. Hmota pěkně zežloutne, přidáme olej a ještě chvíli šleháme. Nakonec přidáme mouku, kterou mícháme již ručně a opatrně, aby pěna neklesla. Nalijeme na tvaruh a uhladíme.
- Koláč pečeme na 180°C 15 minut a pak ještě dalších 30-40 minut na 150°C.