Citronový koláč

 

Jistě ho všichni znáte... klasický koláč z třeného těsta, typicky vonící po citrónu, připomínající Vánoce. Měkká jemná "buchta" s citronovou polevou. Tady jsem pro vás vymyslela recept:

Těsto

  • 4 vejce
  • 60g čekankového sirupu
  • 30g slunečnicového oleje
  • kůra z 1 citronu
  • šťáva z půlky citronu
  • 140g řeckého jogurtu
  • 200g hladké špaldové mouky
  • půl prášku do pečiva

- Vejce utřeme s čekankovým sirupem do pěny, přidáme olej a opatrně vmícháme řecký jogurt. Do směsi přimícháme šťávu z půlky citronu a citronovou kůru. Nakonec velmi opatrně vmícháme mouku s kypřícím práškem. Těsto nalijeme do olejem vymazané a moukou vysypané formy na koláč. Pečeme na 180°C cca 30 minut na horní i spodní ohřev.

Poleva

  • šťáva z půlky citronu
  • 30g čekankového sirupu nebo erythritolu

- Šťávu spolu se sirupem (erythritolem) svaříme na hustý sirup. Po vyndání koláče ihned potřeme a necháme vychladnout.