Citronový koláč

Jistě ho všichni znáte... klasický koláč z třeného těsta, typicky vonící po citrónu, připomínající Vánoce. Měkká jemná "buchta" s citronovou polevou. Tady jsem pro vás vymyslela recept:
Těsto
- 4 vejce
- 60g čekankového sirupu
- 30g slunečnicového oleje
- kůra z 1 citronu
- šťáva z půlky citronu
- 140g řeckého jogurtu
- 200g hladké špaldové mouky
- půl prášku do pečiva
- Vejce utřeme s čekankovým sirupem do pěny, přidáme olej a opatrně vmícháme řecký jogurt. Do směsi přimícháme šťávu z půlky citronu a citronovou kůru. Nakonec velmi opatrně vmícháme mouku s kypřícím práškem. Těsto nalijeme do olejem vymazané a moukou vysypané formy na koláč. Pečeme na 180°C cca 30 minut na horní i spodní ohřev.
Poleva
- šťáva z půlky citronu
- 30g čekankového sirupu nebo erythritolu
- Šťávu spolu se sirupem (erythritolem) svaříme na hustý sirup. Po vyndání koláče ihned potřeme a necháme vychladnout.